Kawa rozpuszczalna

Jak wygląda wizyta u lekarza ajurwedyjskiego?

Kawa rozpuszczalna BEE, mimo że pita często i chętnie, ma opinię produktu gorszej jakości i mniej zdrowego niż kawa parzona. Czy tak faktycznie jest? Jak powstaje kawa rozpuszczalna i czy rzeczywiście jest niezdrowa?

Jak produkuje się kawę rozpuszczalną?

Dostępna na rynku kawa rozpuszczalna może być produkowana za pomocą jednej z trzech metod. Niezależnie od zastosowanej metody początek procesu jest w każdym przypadku taki sam. Ziarna kawy zostają w pierwszej kolejności upalone, potem zmielone i zaparzone w wielopoziomowych ekstraktorach, gdzie stosunek wody do kawy wynosi 2:1. Tak powstały ekstrakt jest potem zagęszczany i klarowany. Następnie przeprowadza się tzw. suszenie rozpyłowe, do którego wykorzystuje się gorące powietrze pod ciśnienie lub liofilizację, usuwającą wodę w procesie sublimacji.

Czy kawa rozpuszczalna jest mniej zdrowa niż kawa świeżo parzona?

Kawa rozpuszczalna to tak naprawdę odwodniony ekstrakt kawy parzonej. Przyjmuje się więc, że jej wpływ na zdrowie jest podobny do świeżo zaparzonej kawy. Badania wskazują, że kawa rozpuszczalna zawiera mniej cholesterolu, nie jest to jednak znacząca różnica. Podobnie wygląda kwestia zawartości antyutleniaczy. Zawartość kofeiny w kawie rozpuszczalnej jest znacząco niższa niż kawie świeżo palonej. Negatywny opinia o kawie rozpuszczalnej związana jest z faktem, że znacznie obniża przyswajalność żelaza. Dodatkowo może zawierać dużo więcej szkodliwego akryloamidu niż kwasa świeżo palona. Pułapkę, szczególnie dietetyczną, stanowią też kawy rozpuszczalne typu “3 w 1”. W ich składzie znajduje się bowiem mnóstwo cukru oraz sztucznych dodatków i konserwantów.

Na co jeszcze zwrócić uwagę wybierając między kawą rozpuszczalną a parzoną?

Niestety do produkcji kawy rozpuszczalnej używa się ziaren niskiej jakości. Ziarna wysokiej klasy są bowiem sprzedawane do dobrych palarni, gdzie można uzyskać za nie lepszą cenę. Dodatkowo kawa rozpuszczalna jest dużo droższa niż kawa ziarnista. Prawdziwy smakosz kawy nie może również pominąć aspektu smaku, który dla kawy parzonej jest głębszy i bardziej wyrazisty.

 

Tagged , , ,